Kiedy nie macie za dużo czasu, albo zostanie Wam szpinak z obiadu na kolację polecam szybką tartę.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na łyżce oliwy smażę czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodajemy świeży szpinak. Jeżeli mamy mrożony to postępujemy podobnie (żeby szybciej był gotowy przykrywamy patelnię).
- Całość przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Zdejmuję z patelni, dodaję śmietanę i jajo. Całość dokładnie mieszam.
- Formę do tarty wykładam ciastem francuskim, nadmiar ciasta odcinam nożykiem (można go później pociąć i umieścić na wierzchu tarty).
- Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C wkładam sam spód i piekę około 5 minut.
- Wyciągam, nakładam szpinak, na wierzch daję pokrojone w kostkę pomidory i mozzarellę.
- Zapiekam jeszcze około 15-20 minut.
Smacznego!