Tarta ze szpinakiem i pomidorami

DSC_00341

Kiedy nie macie za dużo czasu, albo zostanie Wam szpinak z obiadu na kolację polecam szybką tartę.

Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz do smaku 
Przygotowanie:
  1. Na łyżce oliwy smażę czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Dodajemy świeży szpinak. Jeżeli mamy mrożony to postępujemy podobnie (żeby szybciej był gotowy przykrywamy patelnię). 
  3. Całość przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Zdejmuję z patelni, dodaję śmietanę i jajo. Całość dokładnie mieszam.
  4. Formę do tarty wykładam ciastem francuskim, nadmiar ciasta odcinam nożykiem (można go później pociąć i umieścić na wierzchu tarty).
  5. Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C wkładam sam spód i piekę około 5 minut.
  6. Wyciągam, nakładam szpinak, na wierzch daję pokrojone w kostkę pomidory i mozzarellę.
  7. Zapiekam jeszcze około 15-20 minut.


Smacznego!
  • Gosia

    Jak ze szpinakiem to biorę w ciemno, na pewno pyszna, dziś też robiłam tartę, tylko z łososiem i mozzarellą(kuchnia lidla), pycha:)