Jeszcze nie macie pomysłu na prezent dla bliskiej osoby? W dodatku takiej, która jest na diecie bezcukrowej, wegańskiej i bezglutenowej?
Podsuwam Wam pomysł na ostatnią chwilę:) Złociste trufle śliwkowe. Są bez glutenu, laktozy, cukru i w dodatku są wegańskie:) Możecie je pięknie zapakować w słoiczek, bądź przezroczystą torebkę.
Wytrzymają w lodówce co najmniej 10 dni, ale jeżeli zależy Wam na dłuższej przydatności do spożycia – wystarczy, że nie będziecie ich wcześniej zalewać wodą (jednak wtedy trzeba mieć solidny blender). Zapraszam po przepis
Złociste trufle śliwkowe
2016-12-19 22:56:05
Ingredients
- 250 g śliwek suszonych niesiarkowanych
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego złocistego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta suszonego imbiru
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Do obtoczenia
- zmielone siemię lniane (złociste)
Instructions
- Suszone śliwki zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Jeżeli nasze suszone śliwki są wyjątkowo twarde zalewamy je wrzątkiem. Odcedzamy z wody, dodajemy wszystkie składniki i miksujemy za pomocą blendera ręcznego lub malaksera na gładką masę. Masę można również przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Z masy formujemy kulki o wadze około 30 g i każdą obtaczamy w zmielonym siemieniu lnianym. Odstawiamy co najmniej na noc do schłodzenia w lodówce.
PRZEZ OGRÓDEK https://przezogrodek.pl/