Dzisiaj kolejny przepis świąteczny. Ciasteczka robi się podobnie do waniliowych z posypką, jednak w smaku są inne.
Potrzebujemy:
· 200 g masła
· Wyciśnięty sok z połowy cytryny
· Starta skórka z całej cytryny
· Szklanka cukru
· ½ łyżeczka soli
· 1 duże jajo
· 2 szklanki mąki + do podsypywania.
Przygotowanie:
1) Ucieramy masło razem cukrem i solą mikserem na gładką masę,
2) Dodajemy jajo oraz sok z cytryny i dalej miksujemy.
3) Dodajemy mąkę i skórkę z cytryny i wyrabiamy ręcznie do momentu kiedy składniki połączą się w kulę i ciasto nie będzie się lepić.
4) Wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 3mm. I wycinamy foremką ciasteczka.
5) Pieczemy w temperaturze 200 stopni 6-7 minut. Mają być blade, po wystudzeniu stwardnieją.
Smacznego!
Monika