Cytrynowe ciasteczka.

DSC_0069

Dzisiaj kolejny przepis świąteczny. Ciasteczka robi się podobnie do waniliowych z posypką, jednak w smaku są inne.

Potrzebujemy:
·         200 g masła
·         Wyciśnięty sok z połowy cytryny
·         Starta skórka z całej cytryny
·         Szklanka cukru
·         ½ łyżeczka soli
·         1 duże jajo
·         2 szklanki mąki + do podsypywania.
Przygotowanie:
1)      Ucieramy masło razem cukrem i solą mikserem na gładką masę,
2)      Dodajemy jajo oraz sok z cytryny i dalej miksujemy.
3)      Dodajemy mąkę i skórkę z cytryny i wyrabiamy ręcznie do momentu kiedy składniki połączą się w kulę i ciasto nie będzie się lepić.
4)      Wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką  na placek o grubości około 3mm. I wycinamy foremką ciasteczka.
5)      Pieczemy w temperaturze  200 stopni 6-7 minut. Mają być blade, po wystudzeniu stwardnieją.


Smacznego!
Monika