Na dworze wieje, pada śnieg, temperatura na minusie. Nie pozostaje nic innego jak tylko ugotować gar gorącej zupy. Dzisiaj krem z buraka z dodatkiem białej fasoli i odrobiny pasaty pomidorowej.
Rozgrzewa, koi i odgania smutki.
Krem z buraka i fasoli.
2017-01-05 21:50:12
Ingredients
- 500 g buraków
- 300 g ugotowanej białej fasoli
- 200 ml pasaty pomidorowej
- sól, pieprz
- garść świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- szczypta chilli
- 3 ząbki czosnku
- pestki słonecznika, oliwa z oliwek i grzanki do podania
Instructions
- Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C.
- Upieczone buraki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy.
- Miksujemy zupę na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy.
- Podajemy polane oliwą, z grzankami i słonecznikiem.
PRZEZ OGRÓDEK https://przezogrodek.pl/