Krem z pieczonego buraka i fasoli

krem-z-buraka-2

Na dworze  wieje, pada śnieg, temperatura na minusie. Nie pozostaje nic  innego jak tylko  ugotować gar gorącej zupy. Dzisiaj krem z buraka z dodatkiem białej fasoli  i  odrobiny pasaty pomidorowej.

Rozgrzewa, koi i odgania smutki.

krem-z-buraka-2

krem-z-buraka-3

Krem z buraka i fasoli.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 500 g buraków
  2. 300 g ugotowanej białej fasoli
  3. 200 ml pasaty pomidorowej
  4. sól, pieprz
  5. garść świeżego tymianku
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  7. szczypta chilli
  8. 3 ząbki czosnku
  9. pestki słonecznika, oliwa z oliwek i grzanki do podania
Instructions
  1. Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C.
  2. Upieczone buraki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy.
  3. Miksujemy zupę na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy.
  4. Podajemy polane oliwą, z grzankami i słonecznikiem.
PRZEZ OGRÓDEK https://przezogrodek.pl/
 krem-z-buraka

 

zBLOGowani.pl