Cześć, w ten ciągle zimny weekend przypominam Wam kilka past kanapkowych przygotowanych dla Magazynu Kocioł, które nie wymagają od kucharza zbyt wiele wysiłku. Z własnego doświadczenia wiem, że niekiedy trudną aurę najlepiej przeleżeć pod kocem w ręku trzymając kubek ciepłej herbaty lub ewentualnie wina. Te trzy niezawodne pasty kanapkowe są łatwe i szybkie w realizacji a przy tym powalą każdego smakosza na łopatki. Do wyboru pozostawiam wam klasyczną baba ganoush, zaskakującą słodkimi nutami smakowymi pastę z bakłażana i masła orzechowego oraz kompozycje tegoż wspaniałego warzywa z papryką. Wszystkie prezentowane dziś kremy śniadaniowe razem wzięte lub każdy z nich z osobna doskonale uświetnią każdy poranek, a jeszcze bardziej urozmaicą wieczorną zimową kolację. Jak zwykle czekam na Wasze wrażenia i interpretacje, nie zawahajcie się zostawić ich w komentarzach!
- 2 bakłażany
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
- Bakłażany przekrawamy na pół, nacinamy, polewamy oliwą i pieczemy 45 minut w temperaturze 200°C. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, skórkę wyrzucamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
- 2 bakłażany
- 2 łyżki masła orzechowego (niesolonego)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Bakłażany przekrawamy na pół, nacinamy, polewamy oliwą i pieczemy 45 minut w temperaturze 200°C. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, skórkę wyrzucamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
- 1 bakłażan
- 2 papryki czerwone
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy, polewamy oliwą. Natomiast papryki przecinamy na pół i pozbywamy się gniazda nasiennego.Warzywa pieczemy 45 minut w temperaturze 200°C. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ z bakłażana a paprykę obieramy ze skóry. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.