Przepis znalazłam w książce Rachel Khoo „Little Paris Kitchen”. Wszyscy już pewnie mają polską wersję, a ja dopiero od 2 dni jestem szczęśliwą posiadaczką angielskiej wersji. Dlaczego angielskiej, a nie polskiej? Słyszałam dużo negatywnych opinii o polskim wydaniu, że są błędy w tłumaczeniu itd. Nie widziałam, nie potwierdzam. Razem z „Little Paris Kitchen” przyszła do mnie „Little French Kitchen” oraz „Musli and Granola” tej samej autorki. Zdecydowałam się kupić książki na amazon.co.uk, ponieważ po pierwsze powyżej 25 funtów mamy darmową przesyłkę do Polski, po drugie książka przyszła do mnie w czasie 4 dni roboczych, a po trzecie i najważniejsze trafiłam na niezłe promocje. Kupiłam po za wymienionymi jeszcze jedną książkę z przepisami na pyszne i proste ciasta i razem zapłaciłam niewiele, w porównaniu do polskich wydań. Były to moje pierwsze zakupy na amazonie i myślę, że nie ostatnie:-)
Dzisiaj padło na zapiekane ziemniaki Rachel Khoo, kusiły mnie inne przepisy… Ale jedyne obiadowe rzeczy, które miałam to ziemniaki, cebula i ser. Sprawdziłam w indeksie nazw ziemniaki i zostałam „odesłana” do tego przepisu. Nie miałam niestety śmietany kremówki, ale 18% i wykorzystałam ją. Zamiast masła użyłam oliwy czosnkowej. I skroiłam resztę cebuli, bo akurat w lodówce miałam połówkę od wczorajszego obiadu. (Trik z cebulą podpatrzyłam tu na fanpagu „kuchni w zieleni”)
I jeszcze jedno – miałam kulkę mozzarelli, więc dodałam również. Podaję przepis z moimi modyfikacjami.
Potrzebujemy:
Porcja na 4 osoby.
- 1 kg ziemniaków
- 300 ml mleka
- 300 ml śmietany 18%
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka śmietany rosyjskiej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy czosnkowej
- 1/2 cebuli
- kulka mozzarelli
- Obieramy ziemniaki i kroimy je w 3 mm plasterki. Myjemy.
- Wkładamy je do garnka i zalewamy mlekiem, śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i gałką muszkatołową. Gotujemy 10 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, naczynie żaroodporne średniej wielkości smarujemy oliwą czosnkową za pomocą pędzelka (w oryginale Rachel smaruje masłem i połówką ząbka czosnku).
- Przekładamy ziemniaki z sosem do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy kawałki mozzarelli, ewentualnie jeszcze cebulę pokrojoną w piórka i zapiekamy 35-40 minut, aż wierzch zrobi się rumiany.