Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

DSC_0617.JPG

Kiedy jest Ci smutno i źle, upiecz dynię.

Za oknem zrobiło się buro, coraz wcześniej jest ciemno. Na szczęście mamy jeszcze w warzywniakach piękne pomarańczowe dynie. W tym roku moja ulubiona to hokkaido. Ten krem na pewno Was rozgrzeje i poprawi humory;)
Potrzebujemy: (na 2-3 osoby)
  • 2 szklanki puree z dyni (Jak zrobić puree z dyni patrz niżej)
  • 150 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 60 ml mleczka kokosowego
  • szczypta curry
  • szczypta soli morskiej 
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta kardamonu (ok.1/5 łyżeczki)
  • garść pestek z dyni lub płatków kokosowych do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlewamy/wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Podajemy posypane płatkami kokosowymi lub pestkami dyni i polane mleczkiem kokosowym.
Jak zrobić puree z dyni?
Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki razem ze skórką. Wykładamy na blaszkę do pieczenia skórką do spodu i pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Wydrążamy łyżką tak, żeby skórka odeszła i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.
  • http://magdanazimno.be/ magdanazimno

    Jak rudo i ślicznie :))