Potrzebujemy:
- 1 duży brokuł podzielony na różyczki
- 150 g dowolnego makaronu
- 150 g niebieskiego sera pleśniowego
- łyżka gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz
- garść migdałów w słupkach lub płatkach
- garść pestek słonecznika
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Brokuł podzielony na różyczki gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.
- W małym garnuszku rozpuszczamy niebieski ser pleśniowy i dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz śmietanę.
- Na no blaszki/naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie brokuły i polewamy przygotowanym sosem z sera pleśniowego i posypujemy migdałami i pestkami słonecznika.
- Zapiekamy około 20-25 minut.
Smacznego!