W końcu udało mi się przenieść z blogiem w nowe miejsce. Poprzednie trochę mi uwierało… Trochę czuję się tak, jakbym zaczynała pisać od nowa. W najbliższym czasie będę miała konkurs dla wszystkich czytelników. Także zachęcam Was do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku. Miało być dłużej będzie krótko, bo wlaśnie jadę pociągiem i pisanie na telefonie nie należy do najprostszych
Potrzebujemy: (na 2 porcje)
- 200 g makaronu
- 200 g polędwiczek z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 świeża kukurydza
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- łyżeczka trawy cytrynowej (użyłam suszonej)
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka chili
- łyżka oleju
- 100 ml mleka kokosowego
Przygotowanie:
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki., marchewkę w kostkę lub plasterki. Wrzucamy do woka, mieszamy.
- Pokrojone w kostkę polędwiczki dodajemy do woka i smażymy. Doprawiamy. Następnie obieramy kukurydzę (oddzielamy ziarna od kolby) i dodajemy do woka. Mieszamy. Podlewamy połową szklanki wody i dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
- Makaron (może być ryż) gotujemy al dente. Odcedzony makaron dodajemy do woka i całość mieszamy.
Smacznego!
Pingback: Obiad w 30 minut - 13 przepisów (część 2)()