Grissini z kminkiem

DSC_0234.JPG

Kminek albo ktoś lubi, albo nie:) Jednak każdy przeciwnik kminku może użyć chilli, carry czy innej przyprawy… Także nie ma problemu. Najfajniejsze w grissini jest to, że ciasto robi się dokładnie tak samo jak na pizzę. Często mi się zdarza, że lekko przesadzam i robię ciasta jak dla wojska, wtedy warto resztę wykorzystać na tradycyjną włoską przekąskę. Łatwe w wykonaniu i na prawdę smaczne:) Ja podaję przepis na sporą porcję, wychodzi około 50 paluszków:)

Potrzebujemy:

  • 1 1/2 szklanki mąki luksusowej
  • 5 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżka oliwy 
  • garść kminku do obtoczenia
Przygotowanie:
  1. W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki i zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem (najlepiej w misce, ze szklanki nam wyskoczą)
  2. Następnie dosypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby jak będzie się lepiło podsypujemy mąką.
  3. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na owalny placek mniej więcej o grubości 2-3 cm. Za pomocą noża kroimy na paski o szerokości około 5 mm.
  4. Każdy pasek składamy na pół i rolujemy w rękach, następnie wysypujemy na blat kminek i obtaczamy paluszki. Wykładamy na papier do pieczenia ułożony na blaszce i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C.

Smacznego! 

  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    super przekąska:)

  • http://www.blogger.com/profile/17370218049388344069 Kamciss

    Uwielbiam :)

  • http://www.blogger.com/profile/07180407120724104587 Kulinarna Ja

    Baaardzo ale to bardzooo nie lubię całego kminku, ale mielony to co innego. Przepis zapisuję :)

  • http://www.blogger.com/profile/05676751631664471797 Marta

    oj też bardzo je lubię, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł z kminkiem, choc bardzo go lubię
    ja robię najczęściej z sezamem, a do tego różne dipy
    pycha!

  • http://www.blogger.com/profile/06905248107139422233 gin

    Mmm, smakowitości :) Nie mam pojęcia, dlaczego jeszcze takich nie upiekłam…