Dzisiaj ciasteczka a bazie cukru trzcinowego, niesamowicie słodkie – dla łasuchów:)
Potrzebujemy:
· 100 g masła
· 125 g cukru trzcinowego
· 100 g cukru kryształu
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 300 g mąki
· ½ łyżeczki sody oczyszczonej
· 100 g (ok 1 tabliczka) czekolady gorzkiej 70%
· 2 jajka
Przygotowanie:
1) Rozpuścić masło, przestudzić.
2) Masło utrzeć z cukrem i dodać jajka.
3) Dodać sodę i mąkę, wymieszać łyżką do połączenia składników.
4) Czekoladę pokroić na malutkie kawałki i dodać do ciasta. Wymieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki.
5) Wyłożyć łyżką na blaszkę.
6) Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
*Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją.
Smacznego!
Monika