Ciasteczka, a la pieguski.

DSC_00241

Dzisiaj ciasteczka a bazie cukru trzcinowego, niesamowicie słodkie – dla łasuchów:)

Potrzebujemy:
·         100 g masła
·         125 g cukru trzcinowego
·         100 g  cukru kryształu
·         1 opakowanie cukru waniliowego
·         300 g mąki
·         ½ łyżeczki sody oczyszczonej
·         100 g (ok 1 tabliczka) czekolady gorzkiej 70%
·         2 jajka
Przygotowanie:
1)      Rozpuścić masło, przestudzić.
2)      Masło utrzeć z cukrem i dodać jajka.
3)      Dodać sodę i mąkę, wymieszać łyżką do połączenia składników.
4)      Czekoladę pokroić na malutkie kawałki i dodać do ciasta. Wymieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki.
5)      Wyłożyć łyżką na blaszkę.
6)      Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
*Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją.
Smacznego!
Monika