Ciasto z topinamburem i 4 numer KOTŁA

tort topinambur-1

tort topinambur-1

犀利士
odek.pl/wp-content/uploads/2015/03/tort-topinambur-3-683×1024.jpg” alt=”tort topinambur-3″ width=”640″ height=”960″ />

tort topinambur-4

tort topinambur-5

tort topinambur-6

Już jest – nowy, piękny, wymuskany czwarty numer Kotła. Jak do tej pory uważam, że jest najlepszy za sprawą powiewu wiosny:) A w wiosennym numerze przede wszystkim znajdziecie inspiracje jak „ubrać” stół na śniadanie Wielkanocne, które przygotowałyśmy jeszcze w styczniu z dziewczynami z Kotła. Była to nasza pierwsza sesja, trochę się bałyśmy, a jak wyszło sami oceńcie. Oczywiście najważniejszym pomocnikiem okazał się Walter, pies Żanety – bez niego sesja na pewno by się nie udała! Z mojej strony przepis na Święconkę i sałatkę jarzynową.

Bohaterami numeru są tym razem jajka i topinambur (ja przygotowałam likier jajeczny, który niedługo pojawi się na blogu) i dzisiejsze ciasto z topinamburem, które mnie zaskoczyło pozytywnie swoim orzechowym smakiem. O właściwościach topinamburu koniecznie przeczytajcie w Kotle. A Mateusz napisał parę słów o jajach i przygotował infografikę, która może okazać się pomocna, jeżeli nie wiecie jak rozszyfrować numerki na jajkach, czy jak je długo gotować.

Ponadto jak zawsze wywiad – tym razem wywiad rzeka Asi z Piotrem Kucharskim i domowa piekarnia oraz dania z jajem. Koniecznie poczytajcie i pooglądajcie, bo jest co oglądać – Olimpia kolejny raz zachwyciła mnie swoją okładką:) Podoba mi się jeszcze bardziej niż ta z pierwszego numeru. Koniec zachwalania – zobaczcie.

A dzisiaj ciasto które można przygotować jako torcik na urodziny, czy tak po prostu, bo jest dużo okazji. Na przykład Kocioł ma już pół roku;)

Potrzebujemy:

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej graham
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych migdałów
  • ¾ szklanki startych topinamburów

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 250 g serka naturalnego typu philadelphia
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy olej, wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając ubijania dodajemy migdały i starte topinambury. Dwie formy o średnicy 16–20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy po połowie ciasta na każdą. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 °C.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i serek naturalny, a następnie wystudzoną czekoladę. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji.
Wystudzone blaty ewentualnie docinamy, żeby były równe. Układamy na talerzu jeden blat i wykładamy na niego 1/3 kremu. Następnie smarujemy drugi blat i boki. Wygładzamy.

tort topinambur-2

Smacznego!

I zapraszam jeszcze raz do KOTŁA (klik)

Kociol-nr-4_okladka

  • gin

    Ciacho wygląda fantastycznie, a okładka faktycznie piękna :)