犀利士
odek.pl/wp-content/uploads/2015/03/tort-topinambur-3-683×1024.jpg” alt=”tort topinambur-3″ width=”640″ height=”960″ />
Już jest – nowy, piękny, wymuskany czwarty numer Kotła. Jak do tej pory uważam, że jest najlepszy za sprawą powiewu wiosny:) A w wiosennym numerze przede wszystkim znajdziecie inspiracje jak „ubrać” stół na śniadanie Wielkanocne, które przygotowałyśmy jeszcze w styczniu z dziewczynami z Kotła. Była to nasza pierwsza sesja, trochę się bałyśmy, a jak wyszło sami oceńcie. Oczywiście najważniejszym pomocnikiem okazał się Walter, pies Żanety – bez niego sesja na pewno by się nie udała! Z mojej strony przepis na Święconkę i sałatkę jarzynową.
Bohaterami numeru są tym razem jajka i topinambur (ja przygotowałam likier jajeczny, który niedługo pojawi się na blogu) i dzisiejsze ciasto z topinamburem, które mnie zaskoczyło pozytywnie swoim orzechowym smakiem. O właściwościach topinamburu koniecznie przeczytajcie w Kotle. A Mateusz napisał parę słów o jajach i przygotował infografikę, która może okazać się pomocna, jeżeli nie wiecie jak rozszyfrować numerki na jajkach, czy jak je długo gotować.
Ponadto jak zawsze wywiad – tym razem wywiad rzeka Asi z Piotrem Kucharskim i domowa piekarnia oraz dania z jajem. Koniecznie poczytajcie i pooglądajcie, bo jest co oglądać – Olimpia kolejny raz zachwyciła mnie swoją okładką:) Podoba mi się jeszcze bardziej niż ta z pierwszego numeru. Koniec zachwalania – zobaczcie.
A dzisiaj ciasto które można przygotować jako torcik na urodziny, czy tak po prostu, bo jest dużo okazji. Na przykład Kocioł ma już pół roku;)
Potrzebujemy:
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej graham
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g posiekanych migdałów
- ¾ szklanki startych topinamburów
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki 30-36%
- 250 g serka naturalnego typu philadelphia
- ¾ szklanki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy olej, wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając ubijania dodajemy migdały i starte topinambury. Dwie formy o średnicy 16–20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy po połowie ciasta na każdą. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 °C.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i serek naturalny, a następnie wystudzoną czekoladę. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji.
Wystudzone blaty ewentualnie docinamy, żeby były równe. Układamy na talerzu jeden blat i wykładamy na niego 1/3 kremu. Następnie smarujemy drugi blat i boki. Wygładzamy.
Smacznego!
I zapraszam jeszcze raz do KOTŁA (klik)