Duża babka i małe babeczki hibiskusowe

babka hibiskusowa-11

babka hibisk-1

babka hibiskusowa-7

Dzisiaj nie mam natchnienia na zbędne komentarze. Po pierwsze mam katar, takiego nie miałam kilka lat, więc cierpię jak małe dziecko. Po drugie aura za oknem mnie nie nastraja. A po trzecie nie bawi mnie Prima Aprilis. Nie znoszę głupich żartów a najgorsze, że wszystkie są takie same.

babka hibiskusowa-9

babka hibiskusowa-3

Babka hibiskusowa jest lekko kwaskowata, podobna do cytrynowej:) I ten lukier:) Poezja. Koniecznie zrobię na Święta:)

Potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka pudru hibiskusowego

Na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru hibiskusowego
  • 2 łyżki wody

Na puder hibiskusowy:

  • 1/2 szklanki cukru
  • garść suszonych kwiatów hibiskusa

Przygotowanie:

  1. Suszone kwiaty hibiskusa razem z cukrem mielimy w blenderze lub młynku do kawy na puder.
  2. Jajka miksujemy razem z cukrem, olejem i jogurtem.
  3. Mąkę przesiewamy razem z pudrem hibiskusowym i proszkiem do pieczenia.
  4. Stopniowo dodajemy mąkę do mokrych składników i miksujemy do połączenia składników.
  5. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180*C (małe babeczki) i 40 minut (w większej formie). Sprawdzić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka, w razie potrzeby piec dłużej kilka minut.
  6. Studzimy, wyjmujemy z formy i przygotowujemy lukier. Puder hibiskusowy mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i polewamy babeczki/babkę.

babka hibiskusowa-11

babka hibiskusowa-12

babka hibisk-2

Smacznego!

I jeszcze niespodzianka dnia: na facebooku czeka na WAS konkurs:) Niestety tylko dla Wrocławian i okolicznych:) Myślę, że taka nagroda cieszy najbardziej:) Myślałam o wysyłce, ale niestety mogłaby nie dojść przed Świętami:( Stąd ograniczenie do Wrocławia:) Po kliknięciu w obrazek przekieruje Was na stronę.

KONKURS