Jeszcze w zanadrzu mam jedno danie ze szparagów i już was nimi więcej męczyć nie będę, bo sezon się kończy. Nie wiem jak wy, ale dla mnie hitem od zeszłego roku są zielone szparagi – przyznam, że wcześniej ich nie jadłam. Zawsze białe i białe. Dla mnie za bardzo łykowate, a te są po prostu przepyszne:)
Potrzebujemy: (na 3-4 porcje)
- pęczek zielonych szparagów
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- garść startego parmezanu (można pominąć)
- łyżka śmietany 12% lub 18%
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, ucinamy twarde końcówki i obieramy do 1/3 wysokości.
- Pierś z kurczaka rozbijamy, solimy, pieprzymy i zawijamy w nią szparagi. Jak się nie trzyma możemy zawiązać nitką. (Ja miałam bardzo małe kawałki kurczaka z poprzedniego obiadu, więc nie musicie jej tak kroić jak ja:)) Grillujemy w grillu elektrycznym, albo na patelni grillowej na odrobinie oliwy.
- Resztę szparagów kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy kilka minut na parze.
- Na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i wrzucamy jaglankę tak, żeby pokryła się olejem i zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy na małej mocy, aż wchłonie bulion, następnie dolewamy jeszcze szklankę i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie wchłonie bulion. (ok 20 minut)
- Dodajemy szparagi, parmezan i łyżkę śmietany, mieszamy i podajemy.
Smacznego!!!