Grillowana pierś kurczaka ze szparagami + kaszotto z jaglanki.

DSC_0007.JPG
Jeszcze w zanadrzu mam jedno danie ze szparagów i już was nimi więcej męczyć nie będę, bo sezon się kończy. Nie wiem jak wy, ale dla mnie hitem od zeszłego roku są zielone szparagi – przyznam, że wcześniej ich nie jadłam. Zawsze białe i białe. Dla mnie za bardzo łykowate, a te są po prostu przepyszne:) 

Potrzebujemy: (na 3-4 porcje)

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • garść startego parmezanu (można pominąć)
  • łyżka śmietany 12% lub 18%
Przygotowanie:
  1. Szparagi myjemy, ucinamy twarde końcówki i obieramy do 1/3 wysokości.
  2. Pierś z kurczaka rozbijamy, solimy, pieprzymy i zawijamy w nią szparagi. Jak się nie trzyma możemy zawiązać nitką. (Ja miałam bardzo małe kawałki kurczaka z poprzedniego obiadu, więc nie musicie jej  tak kroić jak ja:)) Grillujemy w grillu elektrycznym, albo na patelni grillowej na odrobinie oliwy.
  3. Resztę szparagów kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy kilka minut na parze.
  4. Na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i wrzucamy jaglankę tak, żeby pokryła się olejem i zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy na małej mocy, aż wchłonie bulion, następnie dolewamy jeszcze szklankę i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie wchłonie bulion. (ok 20 minut)
  5. Dodajemy szparagi, parmezan i łyżkę śmietany, mieszamy i podajemy.
Smacznego!!!
  • http://www.blogger.com/profile/16899028945283067710 Mirabelka

    Nie dość, że wygląda pysznie to zapewne i zdrowe. Ślinka mi cieknie. :)

    Pozdrawiam smacznie :)