Jajko w koszulce na grzance

DSC_0137.JPG

Jak pewnie co druga gotująca osoba myślałam, że jajko w koszulce to danie wykwintne i trudne do zrobienia. Nic bardziej mylnego! Robi się w dosłownie 5 minut. Potrzeba tylko jajka, wody i łyżki octu (niekoniecznie). We wrzącej wodzie jajko bez żadnego problemu się zetnie:) Na potwierdzenie na zdjęciach moje pierwsze w życiu jajko w koszulce:) Jest tylko kilka zasada, której trzeba się trzymać: jajko musi być świeże, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że białko się nie postrzępi i nie rozleje na boki.We wszystkich mądrych książkach i artykułach jest napisane, że jajka najlepiej rozbić do kubeczka i z niego wlewać do wody. Ale próbowałam z jednym bezpośrednio ze skorupki i nie wiem, czy nie wyszło zgrabniejsze:) W związku  tym, że niedługo Wielkanoc, a w czasie tych Świąt na stołach obowiązkowo pojawić się mają jaja, niech nie będą one nudne:)

Potrzebujemy:
  • 2 jajka
  • woda
  • kilka kropel octu balsamicznego
plus
  • 2 kromki chleba zapieczone w piekarniku lub tosterze
  • 2 plasterki szynki gotowanej
  • 2 plasterki sera
  • 2 plasterki ananasa
  • suszone pomidory i pieprz do posypania
Przygotowanie:
  1. Na grzance układamy ser, szynkę i plasterek ananasa, tak żeby na środku grzanki zostało miejsce na jajko w koszulce.
  2. W rondelku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć dodajemy kilka kropel octu balsamicznego.
  3. Wbijamy jajko do filiżanki i z małej wysokości wlewamy do wody łyżką mieszając wodę, tak aby na środku nie było bąbelków. Białko otoczy wtedy żółtko. Gotujemy około 2-3 minuty (jeżeli chcecie, żeby żółtko delikatnie się ścięło około 4).
  4. Wyciągamy jajko za pomocą łyżki cedzakowej i wrzucamy na moment do zimnej wody. Wyciągamy i osuszamy delikatnie.
  5. Układamy na grzance i posypujemy suszonymi pomidorami (wedle uznania)
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/00469987877609660515 Luka Li

    Ależ apetyczna grzaneczka!:)

  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    pysznie wygląda:)