Wczoraj wróciłam do domu z wielkim bukietem jarmużu. Nalałam wody i wsadziłam go w największy dzban jaki miałam. Przyglądałam się i uśmiechałam sama do siebie. Zwykła zielenina może być urocza jak najpiękniejszy z polnych bukietów.
Jeszcze niespełna rok temu nie miałam pojęcia z czym jarmuż się je i czy w ogóle. Dla tych co nie wiedzą JARMUŻ należy do rodziny kapustowatych, ma silne właściwości przeciwzapalne. Ponadto zawiera dużo witaminy K, witaminy C, ma dużo wapnia, jest źródłem żelaza i posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Sezon na jarmuż dopiero się zaczyna i potrwa przez prawie całą zimę (w zeszłym roku do końca stycznia w dobrych warzywniakach było można go z łatwością dostać). Uważajcie jednak na ceny! Są bardzo zróżnicowane. W zeszłym roku za maleńki pęczek zapłaciłam tyle samo co ten wielki.
Ja już od dłuższego czasu jestem zakochana z chipsach z jarmużu, które są zdrową alternatywą dla tych sklepowych. Smak bardzo przypadł mi do gustu – nie wiem czy to za sprawą przypraw czy samego jarmużu. Upieczone tracą niestety część wartości odżywczych, ale mimo wszystko będą dużo zdrowsze. Zawsze wiemy z czego są zrobione. W dodatku nie są w ogóle pracochłonne.
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Jarmuż tnę za pomocą nożyczek, wycinając zdrewniałe części. Piekarnik nagrzewam do 170*C. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam jarmuż i za pomocą pędzelka smaruję oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. delikatnie solę. I tu wedle gustu. Ja swoje posypałam czosnkiem granulowanym. Czasem posypuję chili lub słodką papryką. Można kurkumą. Opcji co nie miara. Zdajcie się na swój własny smak. Można jeszcze za pomocą rąk równo rozprowadzić przyprawy. Ja mieszam jakbym mieszała sałatkę.
Dla koneserów jarmużu mam inną propozycję. Koktajl z jabłka, świeżego ogórka i jarmużu.
Jedno jabłko i jednego średniego ogórka obieram, dodaję kilka liści jarmużu i miksuję. Jak ktoś ma sokowirówkę to jeszcze lepiej. Sok jest jeszcze pyszniejszy:) Mi osobiście delikatnie przeszkadzały cząstki jarmużu:) Ale całość ma piękny zielony kolor i jest bombą witaminową.
Smacznego!