Szybki deser. Jest dość płaski- wiem, niestety nie miałam wolnej mniejszej blachy, bo się babka w niej piekła:)
Potrzebujemy: (na tortownicę o średnicy 16 cm/ na dużą wystarczy podwoić składniki lub dodać jeszcze 1 serek homogenizowany)
- 400 g serka homogenizowanego naturalnego
- 200 ml śmietany 30%
- pół słoiczka jeżyn /można zastąpić malinami, czy borówkami
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy serek homogenizowany z wanilią i cukrem pudrem.
- Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody, mieszamy żeby nie było grudek.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do masy jogurtowej i dodać żelatynę. Miksować 1 minutę na niskich obrotach lub dokładnie wymieszać.
- Wsadzić do lodówki do lekkiego stężenia. (ok. 5 minut)
- W tym czasie tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając papier za obręcz.
- Masę wyjąć z lodówki i wymieszać z 4 łyżkami jeżyn lub około 100 g borówek, czy jagód. Wymieszać.
- Przelać ciasto do formy, równo rozsmarować. Chłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia około 2-3 godziny.
Smacznego!