Krem z zielonych szparagów

DSC_0021.JPG

Wiem, wiem – sezon na szparagi już dobiega końca, ale na straganach można znaleźć ostatnie pęczki. Krem robiłam kilkukrotnie z dwa tygodnie temu, ale niestety wcześniej nie miałam okazji dodać przepisu. Od kilku dni mam już oficjalnie wakacje i lenię się bez wyrzutów sumienia:) W planach kilka wyjazdów, ale mam nadzieję, że uda mi się na bieżąco wrzucać przepisy.

Potrzebujemy:

  • pęczek zielonych szparagów
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • garść listków świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • garść startego parmezanu
  • 3 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie:
  1. Myjemy szparagi, odcinamy twarde końcówki i obieramy do 1/3 wysokości. Odcinamy główki (ok 3 cm) i gotujemy kilka minut na parze. Na razie nie będą na potrzebne. 
  2. Czosnek i cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Szparagi kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i dorzucamy na patelnię. Dusimy około 8 minut mieszając.
  3. Zawartość patelni zalewam bulionem i gotuję chwilę (można szparagi wrzucić do garnka). Zupę przyprawiamy do smaku, dodajemy miętę i blendujemy.
  4. Przyprawiamy i dodajemy śmietanę.
  5. Nalewamy do bulionówek/miseczek, wrzucamy wcześniej ugotowane na parze końcówki szparagów, dekorujemy miętą, można również kleksem śmietany.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/16434676130438441166 Słodka Babeczka

    Coś, co uwielbiam! a nawet kocham! :))

  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    pysnzy na obiad:)

  • http://www.blogger.com/profile/12856504593881076815 kuchenny bałagan

    Mmm, podoba mi się dodatek mięty :)