W lodówce królowała marchewka, więc trzeba było ją jakoś spożytkować. Co za długo w lodówce posiedzi, to już za smaczne nie jest. Dzisiaj na blogu ciasteczka, a jutro zupa z marchewką w roli głównej:)
Potrzebujemy:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g miękkiego masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 duże marchewki (lub 3 mniejsze)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zmielić na mąkę np. w młynku do kawy.
- W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę i wszystkie przyprawy oraz sodę oczyszczoną.
- Masło utrzeć z cukrem (również waniliowym), dodać jajko i ucierać, aż powstanie gładka masa.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Zawartość miski z mąką oraz marchewkę dodać do masła z cukrem. Wszystkie składniki połączyć. Masa będzie się trochę lepiła.
- Formujemy kuleczki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą kuleczkę spłaszczamy. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Smacznego!