Miały być świąteczne zajączki, ale im uszy poodpadały. Z przepisu wychodzi około 60 ciasteczek średniej wielkości plus 10 zajączków bez uszu i 10 par uszu plus 2 prawdziwe zajączki.
Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki żytniej typ 2000
- ¾ szklanki cukru
- 200 g masła dobrej jakości
- mąka żytnia do podsypania
- 1 jajo
Przygotowanie:
- Cukier z masłem i jajem ucieramy na puszystą masę.
- Dodajemy mąkę żytnią i owsianą i szybko zagniatamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną, jeżeli ciasto jeszcze się lepi podsypujemy mąką żytnią.
- Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30 minut.
- Wałkujemy na grubość ok 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Nie polecam zajączków, bo im uszy odpadają!
- Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 8-10 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!