Szybko, prosto i na temat. Smak kojarzy mi się z pulchnym murzynkiem mojej babci. Było to chyba najpopularniejsze ciasto na wszelkich urodzinach i imieninach, jednak ostatnio zostało wyparte przez różne serniki i makowce.
Potrzebujemy:
· szklanka mąki
· 5 łyżek kakao dobrej jakości
· łyżeczka proszku do pieczenia
· garść migdałów do posypania
· 1/3 szklanki cukru trzcinowego i 1 opakowanie cukru waniliowego
· szczypta soli
· 1 jajo
· ¾ szklanki mleka
· ¼ oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Przygotowanie:
1) Mieszamy razem wszystkie suche składniki w jednej miseczce i drugiej mleko, olej i jajko.
2) Łączymy zawartość dwóch miseczek i mieszamy do połączenia składników.
3) Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Sprawdzamy suchość patyczkiem. Jeżeli patyczek jest wilgotny pieczemy jeszcze chwilę.
Smacznego!
Monika