Na pierwsze, czy drugie śniadanie. Najlepsze na świeżo z serkiem wiejskim i świeżym ogórkiem. Kolejna rzecz, która była dziełem przypadku. Nie miałam cukru, a chciałam je trochę dosłodzić do smaku, bo płatki owsiane są dosyć mdłe i jedyne co znalazłam w szafce to kakao z cukrem pudrem i dodałam dwie łyżeczki. Wystarczy zjeść dwa placuszki i jesteśmy najedzeni do syta:)
Potrzebujemy:
- szklanka mleka
- szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 jajo
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru z kakao (lub łyżeczka kakao + łyżeczka cukru pudru)
- łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jajo ubić z cukrem pudrem i kakao, dodać mleko, sól i miksować na średnich obrotach, dodać mąkę owsianą. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać płatki owsiane. (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Za pomocą łyżki nakładać na patelnię wysmarowaną tłuszczem (wystarczy za pierwszym razem), formując małe placuszki i smażyć po 2 minuty z każdej strony.
- Podawać z serkiem wiejskim i świeżym ogórkiem.
Smacznego!