Wczoraj pisałam o fazie na kalafior, i już dzisiaj kolejny przepis z jego użyciem. Ja podałam je z mizerią na bazie jogurtu z koperkiem, ale możliwości jest cała masa. takie burgery można podać do obiadu zamiast tych mięsnych, a mogą być też „wsadem” do burgerów warzywnych. To do Was należy decyzja jak je podacie:)
Proste kotlety z kalafiora
2017-01-04 23:08:53
Prep Time
15 min
Cook Time
30 min
Ingredients
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- mały kalafior
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
Instructions
- Kalafior siekamy na "kuskus" nożem lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki oprócz słonecznika i mąki ziemniaczanej umieszczamy w misce i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pestki słonecznika, wyrabiamy i formujemy małe kotleciki.
- Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni C. W połowie pieczenia przekładamy na drugą stronę. Kotleciki powinny się zarumienić. Jeżeli zależy Wam na chrupiącej skórce pieczemy 10 minut dłużej.
PRZEZ OGRÓDEK https://przezogrodek.pl/