Sernik czekoladowy z musem wiśniowym

ms dzien dziecka-4

Powiem Wam jedno – ten sernik zwala z nóg. Robię go bardzo często, zazwyczaj w chłodne, ponure dni, kiedy potrzeba nam czekoladowego kopa. Jest w nim bardzo dużo czekolady, kwaśny mus wiśniowy i ciasteczka oreo na spodzie, które oczywiście można pominąć. 

Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc koniecznie musicie zamrozić co nieco, żeby w listopadowe nijakie popołudnia do kawy skosztować ten sernik. Ja już mam swoje pudełko wiśni na zimę, a wy? 

ms dzien dziecka-3 ms dzien dziecka-4

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym
Write a review
Print
Składniki na spód
  1. 150 g kruchych ciastek czekoladowych
  2. 50 g masła
Składniki na masę sernikową
  1. 200 g gorzkiej czekolady
  2. 200 ml śmietanki 30-36%
  3. 750 g twarogu sernikowego
  4. ½ szklanki cukru trzcinowego
  5. 5 jajek
  6. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  7. 150 g wydrążonych wiśni
Instructions
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy.
  2. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na pył, dodajemy roztopione masło i mieszamy Tortownicę o średnicy min. 22 cm wylepiamy masą z ciasteczek i dociskamy dłońmi. Chłodzimy w lodówce ok. 15 minut.
  3. Do twarogu dodajemy cukier i miksujemy pół minuty na średnich obrotach miksera, następnie wbijamy po jednym jajku i za każdym razem mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy, aż masa będzie jednolita. Przelewamy na wystudzony spód i wyrównujemy.
  4. Wiśnie miksujemy na gładko i przecieramy przez sito. Nakładamy po jednej łyżce na masę sernikową i za pomocą wykałaczki rozsmarowujemy.
  5. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, następnie zmniejszamy do 130°C i pieczemy godzinę. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin.
PRZEZ OGRÓDEK https://przezogrodek.pl/
ms dzien dziecka-2 ms dzien dziecka-1