Sernik czekoladowy z ricotty z angielskim porterem

porter-2

porter-4porter-5porter-9 porter-7Próbowaliście kiedyś łączyć deser z piwem? Jak się okazuje, to wcale nie jest takie trudne. Porter czy stout dobrze komponują się z czekoladą. W porterze dodatkowo możemy zapach kawy, czekolady i kakao. Do intensywnie czekoladowego sernika będzie idealny. Sernik oblałam musem z mango i posypałam kwaśnym suszonym berberysem i wiórkami kokosowymi. Dla mnie rewelacja.

Sernik czekoladowy z angielskim porterem
Write a review
Print
Ingredients
  1. 250 g sera ricotta
  2. 2 jaja
  3. 2 łyżki cukru trzcinowego
  4. 100 g gorzkiej czekolady 80% kakao
  5. 100 ml śmietanki 30%
  6. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  7. kawałek masła do wysmarowania formy
  8. 1 dojrzałe mango
  9. 1/2 łyżeczki agaru (opcjonalnie)
  10. garść wiórek kokosowych
  11. garść berberysu suszonego
Instructions
  1. 1. Kremówkę podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy energicznie do momentu rozpuszczenia czekolady. Studzimy.
  2. 2. Ser ricotta, jajka oraz cukier miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Dodajemy czekoladę ze śmietanką i miksujemy ponownie. Na końcu dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną.
  3. 3. Formę o średnicy 12-15 cm smarujemy masłem. Sernik pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Studzimy, następnie chłodzimy w lodówce.
  4. 4. Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i blendujemy, a następnie przecieramy przez sito. (Opcjonalnie możemy zagotować mus z mango z agarem, wtedy nam stężeje masa)
  5. 5. Ostudzony sernik polewamy musem z mango, posypujemy berberysem i wiórkami kokosowymi. (Jeżeli dodaliśmy agar wstawiamy jeszcze na 15 minut do lodówki).
  6. 6. Sernik podajemy z angielskim porterem.
PRZEZ OGRÓDEK https://przezogrodek.pl/
porter-1 porter-2
Kulinarne inspiracje z Love Beer