Próbowaliście kiedyś łączyć deser z piwem? Jak się okazuje, to wcale nie jest takie trudne. Porter czy stout dobrze komponują się z czekoladą. W porterze dodatkowo możemy zapach kawy, czekolady i kakao. Do intensywnie czekoladowego sernika będzie idealny. Sernik oblałam musem z mango i posypałam kwaśnym suszonym berberysem i wiórkami kokosowymi. Dla mnie rewelacja.
Sernik czekoladowy z angielskim porterem
2015-08-20 21:17:11
Ingredients
- 250 g sera ricotta
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g gorzkiej czekolady 80% kakao
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kawałek masła do wysmarowania formy
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 łyżeczki agaru (opcjonalnie)
- garść wiórek kokosowych
- garść berberysu suszonego
Instructions
- 1. Kremówkę podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy energicznie do momentu rozpuszczenia czekolady. Studzimy.
- 2. Ser ricotta, jajka oraz cukier miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Dodajemy czekoladę ze śmietanką i miksujemy ponownie. Na końcu dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną.
- 3. Formę o średnicy 12-15 cm smarujemy masłem. Sernik pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Studzimy, następnie chłodzimy w lodówce.
- 4. Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i blendujemy, a następnie przecieramy przez sito. (Opcjonalnie możemy zagotować mus z mango z agarem, wtedy nam stężeje masa)
- 5. Ostudzony sernik polewamy musem z mango, posypujemy berberysem i wiórkami kokosowymi. (Jeżeli dodaliśmy agar wstawiamy jeszcze na 15 minut do lodówki).
- 6. Sernik podajemy z angielskim porterem.
PRZEZ OGRÓDEK https://przezogrodek.pl/