Chwilowa nieobecność. Ale już wracam. Mam trochę przepisów dla Was. Wracam z sernikiem z zeszłej niedzieli:) Miał być z kremem z mascarpone i czekolady, ale nie doczekał, bo chciał już być zjedzony. Pomysł wykorzystam innym razem.
Potrzebujemy:
- 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
- 200 g kajmaku (z puszki lub z tego przepisu)
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao dobrej jakości
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie 100 g czekolady pokrojonej w małą kosteczkę lub drobinki czekoladowe
Przygotowanie:
- Twaróg miksujemy z cukrem i kajmakiem. Dodajemy po jednym jaju cały czas miksując. Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy około 5 minut (do czasu kiedy masa będzie gładka).
- Dodajemy drobinki czekoladowe i mieszamy za pomocą łyżki.
- Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i wyciągamy resztę na zewnątrz.Wylewamy ciasto.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy godzinę. Studzimy w piekarniku.
Smacznego!