Kolejne wariacje na temat jaja w temacie około-świątecznym.
Potrzebujemy: (na 2 porcje)
- 2 jajka
- 100 g łososia wędzonego
- opakowanie świeżego szpinaku
- 100 g ryżu
- 50 g sera feta
- 3 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu do miękkości.
- Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy świeży szpinak. Blanszujemy około 5 minut, po czym dodajemy przyprawy, a po chwili śmietanę i ser feta.
- Na kilku kroplach oliwy przygotowujemy jajko sadzone. Wrzucamy jajko na patelnię i czekamy, aż białko się zetnie, nie mieszając. Można przyprawić solą i pieprzem.
- Układamy na talerzu kolejno ryż, szpinak, jajko i z boku łososia pokrojonego w paseczki.
Smacznego!