Babka wychodzi pulchna i nie jest sucha. Proponuję ją zrobić w małej tortownicy do średnicy 20 cm, albo większej, ale wtedy wyjdzie mniej wysoka.
czas przygotowania: 10 minut
czas pieczenia: 30 minut do 40 minut w zależności od piekarnika
Potrzebujemy:
Część ciemna:
- szklanka mąki
- 5 łyżek kakao dobrej jakości
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 jajo
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki oleju
Część jasna:
- szklanka maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowani cukru waniliowego
- 5 płaskich łyżek cukru
- 1 jajo
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki oleju
- plus płatki migdałów do posypania babki
Przygotowanie:
- Będą nam potrzebne 3 miseczki średniej wielkości. Do jednej wsypujemy suche składniki z ciemnej części do drugiej z jasnej.
- W 3 miseczce roztrzepujemy 2 jaja (ja dodałam 1), półtorej szklanki mleka i pół szklanki oleju. Mieszamy wszystko (można oczywiście wymieszać to w dwóch miseczkach, ale to bez sensu. Nawet jak na oko nie wyjdzie nam połowa nic się nie stanie)
- Połowę zawartości miseczki z mokrymi składnikami wlewamy do jednej miseczki z mąką, połowę do miseczki z mąką i kakao.
- Mieszamy zawartość dwóch miseczek do połączenia składników, można użyć miksera, ale po co go brudzić.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wlewamy najpierw 1/3 jasnej masy, następnie za pomocą łyżki robimy kółka, czy inne wzorki z czarnej masy, następnie z jasnej i tak na przemian. Posypujemy ciasto płatkami migdałów.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30- 40 minut (Czas zależy od piekarnika).Po 30 minutach proponuje sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Po rozkrojeniu powstaną łaciate wzorki.
Smacznego!