Tarta orkiszowa z boczkiem i czerwoną cebulą

DSC_0175.JPG1

Dla wielbicieli boczku:-) W najbliższych dniach będę miała dla Was jeszcze jedno danie boczkowe, bardziej tradycyjne.

Potrzebujemy:
Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g mąki orkiszowej typ 700
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka gęstej śmietany 12%
  • szczypta cukru
Farsz:
  • 3 jaja
  • 1 duża czerona cebula lub 2 małe
  • 50 g startego parmezanu
  • 200 g boczku parzonego (w miarę chudego) 
  • 200 ml śmietany 12%
  • tymianek, sól, pieprz
  • szczypiorek
Przygotowanie:
  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i cukier. Na środku robimy zagłębienie i wbijamy jajo, dodajemy posiekane masło i łyżkę śmietany. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej kulki. Jeżeli będzie taka potrzeba dosypujemy mąki.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
  3. Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na suchej patelni tak, żeby pozbyć się tłuszczu. Następnie najlepiej przecedzamy przez sito, żeby pozbyć się tłuszczu.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na złocisty kolor na patelni na łyżce oliwy.
  5. W miseczce mieszamy jaja, parmezan i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem i jeżeli lubicie oregano.
  6. Ciastem wylepiamy formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem czy fasolą (ja przykrywam mniejszą blaszką). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze ok 180 stopni C.
  7. Wyciągamy blachę z piekarnika, wykładamy na kruche ciasto boczek i cebulę. Zalewamy powoli całość sosem. Na wierzch można opcjonalnie posypać szczypiorkiem, czy pietruszką.
  8. Pieczemy jeszcze około 30 minut w 170 stopniach C.

Smacznego!
  • http://www.inspirowanesmakiem.pl/ Inspirowane Smakiem

    Na pewno bardzo pożywna i pyszna!