Dla wielbicieli boczku:-) W najbliższych dniach będę miała dla Was jeszcze jedno danie boczkowe, bardziej tradycyjne.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- 250 g mąki orkiszowej typ 700
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- łyżka gęstej śmietany 12%
- szczypta cukru
Farsz:
- 3 jaja
- 1 duża czerona cebula lub 2 małe
- 50 g startego parmezanu
- 200 g boczku parzonego (w miarę chudego)
- 200 ml śmietany 12%
- tymianek, sól, pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i cukier. Na środku robimy zagłębienie i wbijamy jajo, dodajemy posiekane masło i łyżkę śmietany. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej kulki. Jeżeli będzie taka potrzeba dosypujemy mąki.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
- Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na suchej patelni tak, żeby pozbyć się tłuszczu. Następnie najlepiej przecedzamy przez sito, żeby pozbyć się tłuszczu.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na złocisty kolor na patelni na łyżce oliwy.
- W miseczce mieszamy jaja, parmezan i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem i jeżeli lubicie oregano.
- Ciastem wylepiamy formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem czy fasolą (ja przykrywam mniejszą blaszką). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze ok 180 stopni C.
- Wyciągamy blachę z piekarnika, wykładamy na kruche ciasto boczek i cebulę. Zalewamy powoli całość sosem. Na wierzch można opcjonalnie posypać szczypiorkiem, czy pietruszką.
- Pieczemy jeszcze około 30 minut w 170 stopniach C.
Smacznego!