Tarta czekoladowa w dwóch wersjach. Pierwsza na kruchym spodzie (tym klasycznym), druga na czekoladowym. Tartę zobaczyłam kilka tygodni temu na dużo solę, do swojej dodałam wiśnie i migdały. Wyszło przepysznie!
Ciasto:
· 200 g mąki
· 100 g miękkiego masła
· Szczypta soli
· 50 g cukru (trzcinowego) pudru
· Ewentualnie można dodać 2 łyżki kakao (ja dodałam w drugiej wersji, co widać na zdjęciach)
Krem czekoladowy:
· 300 ml śmietanki 30%(najlepsza z woreczka, podobna do mleka UHT)
· 100 g cukru trzcinowego (ja zmieliłam na cukier puder)
· 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
· Pół szklanki migdałów w płatkach
· Około 3 łyżki wiśni zasypanych cukrem ze słoika (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
1) Ciasto: Przesiewamy na stolnicę mąkę, cukier oraz szczyptę soli, ewentualnie kakao(polecam). Dodajemy masło. Wyrabiamy kulę. Wyklejamy formę ciastem i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Wyjmujemy studzimy.
2) Krem: Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę (uwaga, żeby nie przebić, bo będzie masło), stopniowo dodajemy cukier puder. Wlewamy ubitą śmietanę do czekolady (można odwrotnie, ale ja wolę tak, bo wtedy nie tracimy czekolady). Mieszamy łyżką (można mikserem) do połączenia składników.
3) Wykładamy na wystudzone kruche ciasto krem czekoladowy, przyozdabiamy wiśniami i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!
Monika