Dzisiaj przepis na leciutkie biszkopciki, idealne na weekendowe spotkanie. Przepis wcześniej pojawił się na stronie Magazynu Kocioł <klik>.
Potrzebujemy:
Na biszkopty:
- 3 jaja.
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru pudru
- 110 g mąki pszennej
Na krem:
- 250 ml śmietanki 30-36%
- 200 g malin
- 100 g jagód
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Dodajemy do ubitej masy przesianą mąkę i za pomocą szpatułki ruchami od dołu delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy masę do foremek do tartaletek (ewentualnie do foremek do muffinek) do 1/3 wysokości i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu rzucamy z wysokości około 30 cm każdą z foremek, wtedy biszkopt będzie równy. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i maliny (koniecznie osuszone) i jeszcze chwilę miksujemy.
Na każdy biszkopt układamy krem i układamy na wierzchu maliny i jagody lub inne sezonowe owoce.
Smacznego!