Tartaletki malinowe z kremem biszkoptowym

Szeffler_biszkopt-6

Szeffler_maliny-6

Dzisiaj przepis na leciutkie biszkopciki, idealne na weekendowe spotkanie. Przepis wcześniej pojawił się na stronie Magazynu Kocioł <klik>.

Szeffler_biszkopt-3 Szeffler_biszkopt-9 Szeffler_biszkopt-13 Szeffler_biszkopt-14

Potrzebujemy:

Na biszkopty:

  • 3 jaja.
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 110 g mąki pszennej

Na krem:

  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 200 g malin
  • 100 g jagód

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Dodajemy do ubitej masy przesianą mąkę i za pomocą szpatułki ruchami od dołu delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy masę do foremek do tartaletek (ewentualnie do foremek do muffinek) do 1/3 wysokości i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu rzucamy z wysokości około 30 cm każdą z foremek, wtedy biszkopt będzie równy. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i maliny (koniecznie osuszone) i jeszcze chwilę miksujemy.
Na każdy biszkopt układamy krem i układamy na wierzchu maliny i jagody lub inne sezonowe owoce.

Smacznego!

  • http://www.czasnafilm.blogspot.com Pocahontas Recenzuje

    Mniaaaam :)