Gofry z jeżynami

DSC_0053.JPG

Przywiozłam wczoraj od mamy kilka słoików konfitury malinowej. Jednak jeden słoik już podczas pakowania wyglądał podejrzanie, maliny były jakieś ciemniejsze. Mama stwierdziła, że część robiła z kupnych malin, a część z tych z ogródka i to pewnie dlatego. Jednak nie dawało mi to spokoju i tak jak myślałam okazały się jeżynami zasypanymi cukrem. Podałam je razem z goframi, których wieki nie jedliśmy. A raczej gofry z jeżynami. Gofry wyszły chrupiące i mało słodkie, ale takie miały być:) Dzisiaj dzień naleśnika, a gofry to prawie jak naleśniki:)

Potrzebujemy:
  • Gofrownicy (podobno można również zrobić je w opiekaczu, ale nie próbowałam)
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru (najlepiej pudru)
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i miksujemy lub mieszamy za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno wyjść dużo bardziej gęste niż na naleśniki i takie ma być:)
  2. Wlewamy za pomocą chochli do gofrownicy. U mnie wychodziła chochla na 1 gofra. Z tych proporcji wychodzi około 10-12, zależy od gofrownicy. Trzymamy w gofrownicy do zarumienienia (ok. 4 minuty jedna porcja).
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/13948728693987410281 Daria

    cudnie one wyglądają!

  • http://www.blogger.com/profile/14676956802708167342 Roz Airad

    wyglądają przepysznie ;D