Ekspresowe ciasto z jabłkami

DSC_0035.JPG

Dzisiaj jako alternatywę dla pączków podaję przepis na ekspresowe ciasto z jabłkami i cynamonem z małą ilością cukru. W dodatku nie potrzeba miksera, co jest dla mnie szczególnym ułatwieniem. Przygotowanie go zajmie Wam nie więcej niż 10 minut, upieczenie około 35 minut.

Potrzebujemy:

  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka gorzkiego kakao
  • 3 jabłka
Przygotowanie:
  1. Jaja z cukrem mieszamy do uzyskania piany za pomocą widelca czy trzepaczki. Dodajemy mleko i olej. Wsypujemy mąkę, cynamon, kakao i proszek do pieczenia i intensywnie mieszamy łyżką do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. 
  3. Wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką, aż się wszystko połączy.
  4. Wylewamy na okrągłą formę do pieczenia lub formę do tarty posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną.
  5. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C przez około 30-35 minut do suchego patyczka. Ciasto powinno być lekko wilgotne, ale nie surowe.
  6. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/06905248107139422233 gin

    Mniami, bardzo apetycznie. Dawno już jabłek u mnie nie było…