Dzisiaj jako alternatywę dla pączków podaję przepis na ekspresowe ciasto z jabłkami i cynamonem z małą ilością cukru. W dodatku nie potrzeba miksera, co jest dla mnie szczególnym ułatwieniem. Przygotowanie go zajmie Wam nie więcej niż 10 minut, upieczenie około 35 minut.
Potrzebujemy:
- 3 jaja
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka gorzkiego kakao
- 3 jabłka
Przygotowanie:
- Jaja z cukrem mieszamy do uzyskania piany za pomocą widelca czy trzepaczki. Dodajemy mleko i olej. Wsypujemy mąkę, cynamon, kakao i proszek do pieczenia i intensywnie mieszamy łyżką do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę.
- Wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką, aż się wszystko połączy.
- Wylewamy na okrągłą formę do pieczenia lub formę do tarty posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C przez około 30-35 minut do suchego patyczka. Ciasto powinno być lekko wilgotne, ale nie surowe.
- Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!