Knysze na raz z cebulą lub szpinakiem

knysza-5

Siarczysty mróz. Rozgrzewam się gęstymi zupami i hektolitrami herbaty z cytryną i cukrem/miodem.
Staram się jakoś przetrwać przeglądając zdjęcia z lata i snując marzenia o dalekich, ciepłych podróżach.
Karnawał trwa, dlatego dzisiaj przepis na pieczone pierożki z farszem do wyboru. Możecie wymyślić własny:) Jest to danie na raz, nie ma możliwości, żeby się pobrudzić, dlatego polecam na imprezy i spotkania ze znajomymi. W dodatku nie są jakoś szczególnie pracochłonne.

knysza-5

Potrzebujemy:
Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej typ 650
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g stopionego masła
  • 1 jajo do posmarowania (opcjonalnie)
Farsz 1:
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka kminku (lub tymianku dla niekminkowych)
  • 2 łyżki oliwy
Farsz 2:
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 100 g sera typu feta
knysza-1
Przygotowanie:
  1. Masło roztapiamy. Studzimy. W misce mieszamy drożdże z wodą i cukrem, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z solą. Wyrabiamy na gładkie ciasto. W razie gdyby lepiło się do rąk podsypujemy mąką. Na końcu dodajemy stopione masło i nadal wyrabiamy do czasu aż masło „wejdzie” w ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na godzinę (jeżeli mamy ciepło w kuchni wystarczy 30 minut).
  2. Opcja 1: W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Ja skorzystałam z ręcznego malaksera, żeby nie płakać. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kminek/tymianek. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszajmy. Cebula powinna się zeszklić.
  3. Opcja 2: Szpinak myjemy, suszym樂威壯
    y i blanszujemy na rozgrzanej oliwie, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę i łyżkę śmietany.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
  5. Stolnicę delikatnie podsypujmy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3 mm. Wycinamy kółka jak na pierogi np. za pomocą ringów lub kieliszka. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy jak na zdjęciu na trzy. Przyciskamy końce, żeby się nie rozlepiły. Układamy pierożki na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów. Smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajem. Pieczemy w przez około 15-20 minut do zarumienienia.
knysza-1-2
* Podajemy same lub na przykład z sosem czosnkowym, ogórkowym itp.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/02399183494964938080 Gosia B.

    Super przekąska, dobrze jest wersja z tymiankiem:) bo ja jestem niekminkowym smakoszem:)

  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Żak

    wyglądają świetnie:)

  • http://www.blogger.com/profile/06953511762764702896 Andźka

    Piękne pierożki. A zdjęcia po prostu cudne!

  • http://www.blogger.com/profile/14279165619566365459 Notatnik Małżeński

    Przepiękne pogryzaczki :)