Dobra może dam Wam odpocząć od słodkości i tym razem zaproponuję torcik warzywny. Coś podobnego widziałam kiedyś w programie Pascala, ale zupełnie nie pamiętałam co było w środku. Tylko to ciasto francuskie weszło mi do głowy. Od tak mój pomysł. Oczywiście możecie dodać kukurydzę, groszek, co tylko chcecie:) Miłego końca niedzieli.
Potrzebujemy:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 3 marchewki pokrojone w kostkę lub w słupki
- 1 mała cukinia
- 1/2 pora
- 150 g mrożonej fasolki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki mąki tortowej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry
- 40 g masła
- łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
- Małą tortownicę (o śr. do 21 cm – inaczej będziemy potrzebować 2 płatów ciasta francuskiego) – spód i boki wylepiamy ciastem francuskim. Resztę zostawiamy na wierzch. przykrywamy papierem o pieczenia i wysypujemy groch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12 minut. Wyciągamy.
- W tym czasie wszystkie warzywa dusić na patelni pod przykryciem na małym ogniu około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz curry. Podlewamy sosem sojowym. Dusimy jeszcze kilka minut, odstawiamy.
- Beszamel: W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo mleko (najlepiej używamy w tym celu trzepaczki). Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
- Beszamel dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.
- Warzywa wylewamy na podpieczone ciasto francuskie i przykrywamy pozostałą częścią (u mnie akurat starczyło). Dociskamy boki widelcem.
- Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!