Torcik warzywny

DSC_0031.JPG

Dobra może dam Wam odpocząć od słodkości i tym razem zaproponuję torcik warzywny. Coś podobnego widziałam kiedyś w programie Pascala, ale zupełnie nie pamiętałam co było w środku. Tylko to ciasto francuskie weszło mi do głowy. Od tak mój pomysł. Oczywiście możecie dodać kukurydzę, groszek, co tylko chcecie:) Miłego końca niedzieli.

Potrzebujemy:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę lub w słupki
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 pora 
  • 150 g mrożonej fasolki
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry
  • 40 g masła
  • łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
  1. Małą tortownicę (o śr. do 21 cm – inaczej będziemy potrzebować 2 płatów ciasta francuskiego) – spód i boki wylepiamy ciastem francuskim. Resztę zostawiamy na wierzch. przykrywamy papierem o pieczenia i wysypujemy groch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12 minut. Wyciągamy.
  2. W tym czasie wszystkie warzywa dusić na patelni pod przykryciem na małym ogniu około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz curry. Podlewamy sosem sojowym. Dusimy jeszcze kilka minut, odstawiamy.
  3. Beszamel: W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo mleko (najlepiej używamy w tym celu trzepaczki). Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 
  4. Beszamel dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.
  5. Warzywa wylewamy na podpieczone ciasto francuskie i przykrywamy pozostałą częścią (u mnie akurat starczyło). Dociskamy boki widelcem.
  6. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C.

Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/08747736759784814749 Magda

    Taki torcik brzmi pysznie :) I tak też wygląda!

  • http://www.blogger.com/profile/15348660885154895566 Capacitier

    Torcik? Niee
    Warzywny? Wchodzę! 😀

  • http://www.blogger.com/profile/15972457746592314199 szagon-przez-ogródek

    Już poprawiłam, jest curry