Czasem banalne rzeczy bywają najsmaczniejsze. Chciałam dodać mleczka kokosowego, ale w lodówce było tylko mleko skondensowane i zaryzykowałam. I słusznie.
Potrzebujemy: (2 duże porcje)
- 250 g dowolnego makaronu
- 200 g pasaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 płaska łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
- płaska łyżeczka ostrej papryki
- płaska łyżeczka kuminu
- świeża mięta
- opcjonalnie ser żółty do posypania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy. Przyprawić i gotować około 15 minut, dodać mleka skondensowanego i jeszcze chwilę gotować.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z sosem, dodać świeżą miętę i posypać startym serem.
Smacznego!