Makaron z sosem pomidorowym i mlekiem skondensowanym

untitled-1124

Czasem banalne rzeczy bywają najsmaczniejsze. Chciałam dodać mleczka kokosowego, ale w lodówce było tylko mleko skondensowane i zaryzykowałam. I słusznie.

untitled-1098-2

untitled-1099

Potrzebujemy: (2 duże porcje)

  • 250 g dowolnego makaronu
  • 200 g pasaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • płaska łyżeczka kuminu
  • świeża mięta
  • opcjonalnie ser żółty do posypania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy. Przyprawić i gotować około 15 minut, dodać mleka skondensowanego i jeszcze chwilę gotować.
  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z sosem, dodać świeżą miętę i posypać startym serem.

untitled-1124

Smacznego!