Pierożki spanakopitas

spanako-2

Jeden czas świętowania się kończy, a już za kilka dni kolejna okazja, żeby przygotować coś smacznego. Najlepiej takiego na jeden kęs. W końcu to sylwester i większość czasu będziemy tańcować i szaleć, ale od czasu do czasu coś musimy wrzucić na ząb. To ważne, uwierzcie mi nie będziecie mieć kaca na dzień:)

Spanakopita to tradycyjne greckie ciasto z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Można je zrobić w formie zapiekanki albo pierożków na jeden kęs, które są doskonałą przekąską na spotkanie ze znajomymi.

spanako-2

Potrzebujemy:

  • opakowanie ciasta filo
  • 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 jajka
  • 200 g sera feta
  • garść koperku
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka roztopionego masła

spanako

Przygotowanie:

  1. Szpinak myjemy i sparzamy wrzątkiem lub rozmrażamy. Odciskamy z nadmiaru wody.
  2. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany szczypior. Dodajemy szpinak i chwilę mieszamy. Odstawiamy z ognia. Fetę kruszymy, jajko roztrzepujemy i łączymy ze szpinakiem i dymką. Rozpuszczamy masło.
  3. Ciasto filo kroimy w paski za pomocą nożyczek. Na jeden pierożek potrzebne będą nam dwa paski. Jeden smarujemy za pomocą pędzelka masłem i układamy na nim drugi pasek. Na końcu (jak na zdjęciu) układamy łyżeczkę farszu i zwijamy w trójkąt – raz w jedną stronę, raz w drugą. Postępujemy tak z każdym rożkiem.
  4. Układamy trójkąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i pieczemy około 25-30 minut w 190*C do zarumienienia. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Smacznego!