Makaron z brokułami w sosie śmietankowym

DSC_0088.JPG

Od dawna wmawiam sobie, że przestanę jeść tyle makronu. Obiecanki cacanki i głupiemu radość jak to mówią. Nic nie zrobię. Makaron tym razem w klasycznej formie po raz setny w tym tygodniu. Zima nadal nie chce odejść, coraz częściej marzę o jakiejś wakacyjnej wyprawie na koniec świata. Po nocach śnią mi się ciepłe, słoneczne plaże i góry. Dzisiaj nawet galopowałam przez pustynię i karmiłam żyrafy, zastanawiam się czy wszystko ze mną halo.

Potrzebujemy:
  • 200 g makaronu świderki
  • 1 mały brokuł
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 12% 
  • 100 g chudej wędliny, np. gotowana polędwica
  • 2 trójkąciki serka śmietankowego topionego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, brokuły w drugim garnku na pół miękko. Odcedzamy.
  2. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Jak cebula się zeszkli zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę oraz zmiksowane za pomocą blendera w 100 ml wody serki topione. Wlewamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Wszystko razem mieszamy.
  5. Do miseczki nakładamy makaron i polewamy sosem lub na patelnię dodajemy makaron i całość mieszamy wcześniej, później nakładamy na talerze.
Smacznego!
  • http://www.kulinarnyblog.pl/ Kulinarnyblog.pl

    Wygląda apetycznie i zapewne tak samo smakuje.

    P.S. Zapraszam również na mojego bloga: kulinarnyblog.pl

  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    zdrowy i smaczny obiad:)

  • http://www.blogger.com/profile/16899028945283067710 Mirabelka

    Ślinotok to chyba w tym przypadku odpowiedni objaw? :)

    Pozdrawiam serdecznie