Już jest! Nowy numer KOTŁA – Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego, który miałam przyjemność współtworzyć:) Głównymi bohaterami numeru jest KASZA i KAWA, które towarzyszą często i w mojej kuchni. Znajdziecie dużo ciekawych przepisów nie tylko na słodkości i kawy, ale również dania obiadowe. Przepisy z kaszą na pewno Was zaskoczą. Ponadto Kuchnia Dolnośląska, Domowa Piekarnia i Posiłki na Kaca:) Zapraszam do lektury!
Jednym z przepisów, które pojawiły się w nowym numerze są moje bezy kawowe, który możecie zobaczyć poniżej, albo znaleźć w trzecim numerze Kotła:)
Potrzebujemy:
Składniki na bezy:
- 4 białka
- 250 g cukru pudru
- sól
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka wody
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki 30–36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Białka lekko solimy i ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy stopniowo cukier puder cały czas miksując, aż białka będą sztywne i lśniące. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. W kubku rozpuszczam kawę w jednej łyżeczce gorącej wody. Strumykiem wlewamy do ubitych białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Nie za długo – zależy nam na delikatnych smugach. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżki bezy w odstępach. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 150 °C i suszymy bezy 50 minut. Powinny być suche z zewnątrz, w razie potrzeby pieczemy dłużej. Studzimy.Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder wymieszany z kawą rozpuszczalną. Miksujemy chwilę na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Bezy podajemy według uznania z kleksem bitej śmietany lub układamy na krem kolejną bezę.
Smacznego i zapraszam do lektury:)