Bułki cynamonowe z patelni

patelka-2

Jeszcze w klimacie świątecznym, bo pachnące cynamonem. Ale dla mnie w zasadzie cała jesień i zima może nim pachnieć:) Była już pizza z patelni, przyszedł czas na bułeczki. Bez zbędnej gadaniny przejdę do konkretów.

patelka-2-2

patelka-2

Potrzebujemy:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 50 + 50 g otrębów pszennych

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy w ciepłej wodzie z cukrem. Powoli dodajemy wymieszane mąki i 50g otrębów z solą oraz cynamonem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby się lepiło podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy bułkę, spłaszczamy i obtaczamy z dwóch stron w drugiej części otrębów. Rozgrzewamy patelnię. Wkładamy na suchą patelnię po 1-2 bułeczkach i pieczemy po 3-4 minuty z jednej strony (można pod przykryciem – wtedy jedna partia będzie gotowa w ok 5 minut. Bułeczki powinny być wyraźnie zarumienione. Studzimy i jeszcze letnie zajadamy na przykład z twarożkiem.

Smacznego!