Czasem przychodzi ochota na coś czekoladowego, na początku chciałam zrobić cookies czekoladowe, jednak robiłam już je kilka razy i doszłam do wniosku, że dorzucę coś innego:) Myślę, że wersja bez mąki jest dużo zdrowsza, przy tym zmniejszyłam ilość czekolady, a dzięki płatkom ryżowym są bardzo chrupiące i dużo zdrowsze. Jedyny minus, to przy nakładaniu strasznie się kleją, ale zawsze można zmielić płatki ryżowe na mąkę:)
Potrzebujemy:
- 1威而鋼
jajo - 80 g cukru trzcinowego
- 100 g gorzkiej czekolady 74%
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 1,5 szklanki płatków ryżowych (błyskawicznych)
- łyżka otrębów żytnich
Przygotowanie:
- Jajo z cukrem ubijamy na puszystą masę.
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
- Dodajemy czekoladę do ubitego jajka z cukrem i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników.
- Dodajemy płatki ryżowe i otręby i całość mieszamy.
- Nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki. Spłaszczamy. Uwaga: Odstępy powinny być w miarę duże, bo ciasteczka rosną:)
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut. Zaczną pękać, będą trochę miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją.
Smacznego!