Cookies z kawałkami czekolady i wiśniami

DSC_0091

Przepis pochodzi z książki „Smakowite prezenty” Sigrid Verbert, podpatrzony na blogu bistromamy.  Jednak moja wersja jest nieco zmodyfikowana, bo zmniejszyłam ilość czekolady i zamiast cukru trzcinowego dodałam zwykły, jednak nic im nie brakuje i są podobne w smaku jak nie lepsze…;-)

Potrzebujemy:
·         300 g czekolady (200g gorzkiej 70% i 100 g mlecznej)
·         150 g cukru
·         130 g mąki
·         1 saszetka cukru waniliowego
·         2 jajka
·         60 g masła
·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·         ½ łyżeczki soli
·         Około 2-3 czubate łyżki wiśni (mogą być mrożone, mogą być z wiśniówki – tylko nie dla dzieci! Ja dodałam wiśnie ze słoika zasypane cukrem)
Przygotowanie:
1)      W kąpieli wodnej roztapiamy 200 g gorzkiej czekolady  masłem.
2)      Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę.
3)      Do jaj dodajemy stopioną czekoladę ( ja zrobiłam odwrotnie, bo czekoladę roztopiłam w misce)
4)      Następnie dodajemy mąkę, proszek dopieczenia i sól. Mieszamy.
5)      Siekamy w kosteczkę mleczną czekoladę. I rozdrabniamy wiśnie. Połowę czekolady i wiśnie wrzucamy do ciasta i mieszamy.
6)      Łyżką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 50 g czekolady dekorujemy ciastka.
7)      Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez 20-25 minut.
8)      Studzimy i jemy.

Smacznego!
Monika