Ciasteczka owsiane

DSC_0191.JPG

Wszyscy oszaleli  i robią pączki! Ja nie znoszę w kuchni dwóch rzeczy – zapachu smażonych pączków i smażonej ryby. Tymczasem coś słodkiego dla tych są na diecie lub po prostu lubią zjeść coś pożywnego i lekkiego:) Ja na przykład jem je do kawy śniadaniowej:)

Potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki płatków żytnich
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • pół szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie pestki z dyni, słonecznika
  • 3 łyki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Konsystencja będzie dość lepiąca, ale taka ma być.
  2. Wkładamy na pół godziny do lodówki (lub 10 minut do zamrażalnika)
  3. Wyciągamy, formujemy kuleczki wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy. 
  4. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/00469987877609660515 Luka Li

    Fajny przepis, apetyczne ciasteczka:)

  • http://www.blogger.com/profile/13254382694387749138 Elficzna

    jak pięknie wyglądają :) i apetycznie