Wszyscy oszaleli i robią pączki! Ja nie znoszę w kuchni dwóch rzeczy – zapachu smażonych pączków i smażonej ryby. Tymczasem coś słodkiego dla tych są na diecie lub po prostu lubią zjeść coś pożywnego i lekkiego:) Ja na przykład jem je do kawy śniadaniowej:)
Potrzebujemy:
- 3/4 szklanki płatków żytnich
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki mąki orkiszowej typ 700
- pół szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie pestki z dyni, słonecznika
- 3 łyki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Konsystencja będzie dość lepiąca, ale taka ma być.
- Wkładamy na pół godziny do lodówki (lub 10 minut do zamrażalnika)
- Wyciągamy, formujemy kuleczki wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!