Pamiętacie cookies z kawałkami czekolady i wiśniami? Dzisiaj ich biała odmiana 😉 Białą czekoladę bez dodatków ciężko mi było znaleźć w rozsądnej cenie, ale udało się. Słyszałam od kogoś też o białym kakao, ale po internetowych poszukiwaniach poddałam się i zwątpiłam czy to w ogóle istnieje, więc ostatecznie wymyśliłam coś równie pysznego. W smaku są zupełnie inne od czekoladowych, zdecydowanie słodsze.
Potrzebujemy:
· 200 g białej czekolady
· 100 g gorzkiej ciemnej czekolady 70%
· 50 g cukru trzcinowego
· 120 g mąki
· 2 jajka
· 50 g masła (można pominąć bo biała czekolada jest wystarczająco tłusta)
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
1) W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę masłem. Biała czekolada ma to do siebie, że zazwyczaj nie współpracuje i trzeba ją długo mieszać, żeby była gładka konsystencja.
2) Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy do niej przestudzoną czekoladę, następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszamy.
3) Dodajemy 50 g pokruszonej czekolady gorzkiej.
4) Łyżką nakładamy cisto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 50 g czekolady dekorujemy ciastka.
5) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego!
Monika!