Cookies z białej czekolady

DSC_0041

Pamiętacie cookies z kawałkami czekolady i wiśniami? Dzisiaj ich biała odmiana 😉 Białą czekoladę bez dodatków ciężko mi było znaleźć w rozsądnej cenie, ale udało się. Słyszałam od kogoś też o białym kakao, ale po internetowych poszukiwaniach poddałam się i zwątpiłam czy to w ogóle istnieje, więc ostatecznie wymyśliłam coś równie pysznego. W smaku są zupełnie inne od czekoladowych, zdecydowanie słodsze.

Potrzebujemy:
·         200 g białej czekolady
·         100 g gorzkiej ciemnej czekolady 70%
·         50 g cukru trzcinowego
·         120 g mąki
·         2 jajka
·         50 g masła (można pominąć bo biała czekolada jest wystarczająco tłusta)
·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·         ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
1)      W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę  masłem. Biała czekolada ma to do siebie, że zazwyczaj nie współpracuje i trzeba ją długo mieszać, żeby była gładka konsystencja.
2)      Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy do niej przestudzoną czekoladę, następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszamy.
3)      Dodajemy 50 g pokruszonej czekolady gorzkiej.
4)      Łyżką nakładamy cisto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 50 g czekolady dekorujemy ciastka.
5)      Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego!
Monika!