Keks świąteczny

Szeffler_keks-3

Może  to nie zabrzmi jak reklama tego wpisu, ale nie jestem zwolenniczką ciast z bakaliami, bo  nie przepadam za rodzynkami.  Powiem wręcz dosadnie : nie lubię rodzynek!  Ta informacja często szokuje , bo winogrona  oczywiście uwielbiam i zajadam się nimi bez końca. Co więcej zjadam je z pestkami.  No i  ciasta z rodzynkami oczywiście jadam, ale z  pieczołowitą starannością wybieram widelczykiem rodzynki:)  Do tego ciasta, jeżeli nie jest w prezencie  (bo mama  od dziecka uczyła mnie, że keksem należy się dzielić i do dzisiaj piecze go co święta dla swoich koleżanek na wymianę innych pyszności) nie dodaję rodzynek, tylko figi, żurawinę suszoną  (najlepiej  suszoną bez cukru)  i masę daktyli.  Ale zachęcam Was do wybrania suszonych owoców takich jakie lubicie:) 

Szeffler_keks-5

Szeffler_keks-3

Bez tego ciasta nie ma w moim domu rodzinnym świąt, a u Was jaki to jest wypiek?:) 

Keks
Write a review
Print
Ingredients
  1. 3 jajka
  2. 150 ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
  3. 160 g cukru
  4. 300 g mąki orkiszowej białej
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  9. 1 jabłko
  10. szklanka suszonych owoców
Instructions
  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i dalej ubijamy. Większe owoce suszone kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i kroimy w średnią kostkę. Sodę oczyszczoną mieszamy z sokiem z cytryny i razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i na małych obrotach miksera łączymy składniki. Na koniec dodajemy suszone owoce oraz jabłko i mieszamy. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w 170°C 40-45 minut lub do suchego patyczka.
PRZEZ OGRÓDEK https://przezogrodek.pl/
Szeffler_keksCiasto piekłam, kiedy jeszcze za oknem było 23 stopnie (a nie -1, brrr)  dla grudniowego Magazynu Kocioł,  którego lekturę serdecznie polecam. Ode mnie jeszcze znajdziecie cebularze i  cały dział ze śniadaniami do łóżka, o których więcej wkrótce.