Lane kluseczki

DSC_0297-001.JPG

Do końca nie jestem pewna nazwy tych kluseczek. U mnie w domu mówi się na nie lane, albo rzucane (nazwa od tego, że rzuca je się na wodę) i podaje się do rosołu, czy pomidorowej. Czasem również do mięska zamiast ziemniaków. Ja wczoraj podałam je do klasycznego schabowego i zrobiły furorę:) Głównymi składnikami jest woda i mąka. Jednak, to w jakiej ilości miesza się te składniki zależy po prostu od domu i regionu.

Potrzebujemy:

  • 6 łyżek mąki poznańskiej
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mieszamy najlepiej za pomocą widelca do wytworzenia się pęcherzyków powietrza.
  2. W garnuszku gotujemy wodę, kiedy się zawrze dodajemy pół łyżeczki soli.
  3. Za pomocą widelca nakładamy trochę ciasta i rzucamy na wodę. Za każdym razem widelec zanurzamy w gorącej wodzie. Gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/07738810677507536331 Dusia

    jeszcze nigdy nie robiłam :)