Pomidorowo-marchewkowa na boczku

DSC_0292.JPG


Potrzebujemy:

  • 300 g pomidorów z puszki zmiksowanych i podsmażonych z 2 ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu (latem świeże 3 spore spażone pomidory)
  • 4 spore marchewki
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 spora pietruszka
  • 1/4 selera
  • 150 g boczku (ja miałam surowy)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 litry wody
  • koperek do posypania
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy kolejno boczek w jednym kawałku, obraną pietruszkę, seler, kawałek pora, ząbek czosnku, przyprawy, jedną marchewkę.
  2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy 3 marchewki pokrojone w plastry i opaloną nad palnikiem cebulę (w całości). Gotujemy następne 30 minut. 
  3. Wyławiamy cebulę pietruszkę i por oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy wcześniej przygotowane pomidory, chyba że znajdziemy w naszej kuchni słoik z przecierem pomidorowym z letnich pomidorów. Znowu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 30 minut. Nalewamy do miseczek i posypujemy koperkiem.
Możemy podawać z ryżem czy makaronem, ale marchewka w plasterkach jest tak syta, że moim zdaniem zupełnie nie ma potrzeby;-)
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    super pomysł na zupę, już sobie wyobrażam jak musi smakować:)