Przepis mało skomplikowany i banalnie prosty. Co prawda w zimie świeży szpinak ciężko dostać, ale warto poszukać:)
Potrzebujemy: (przepis na 2 porcje)
- 200 g makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
- opakowanie świeżego szpinaku
- 100 ml gęstej śmietany 12%
- 1 jajo
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie garść startego parmezanu
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu (powinien być al dente)
- Szpinak płuczemy, osuszamy. Na patelni na łyżce oliwy blanszujemy szpinak.
- Kiedy szpinak się skurczy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy, żeby się nic nie przywarło. (Można na początku dodać czosnek)
- Przyprawiamy solą i pieprzem i cukrem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo śmietanę wymieszaną wcześniej z jajkiem. (Śmietana i jajko powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy się nie powinna zważyć.)
- Dodajemy makaron do szpinaku, całość mieszamy na patelni i wykładamy na talerz. Można wymieszać na talerzu, wedle uznania.
Smacznego!
Monika