Makaron ze świeżym szpinakiem

DSC_0034

Przepis mało skomplikowany i banalnie prosty. Co prawda w zimie świeży szpinak ciężko dostać, ale warto poszukać:)

Potrzebujemy: (przepis na 2 porcje)

  • 200 g makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 100 ml gęstej śmietany 12%
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie garść startego parmezanu
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu (powinien być al dente)
  2. Szpinak płuczemy, osuszamy. Na patelni na łyżce oliwy blanszujemy szpinak. 
  3. Kiedy szpinak się skurczy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy, żeby się nic nie przywarło. (Można na początku dodać czosnek)
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem i cukrem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo śmietanę wymieszaną wcześniej z jajkiem. (Śmietana i jajko powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy się nie powinna zważyć.)
  5. Dodajemy makaron do szpinaku, całość mieszamy na patelni i wykładamy na talerz. Można wymieszać na talerzu, wedle uznania.

Smacznego!
Monika
Posted in Bez kategorii - Tagged
  • http://kocie-smaki.pl/ kocie-smaki

    uwielbiam! :)

  • http://www.blogger.com/profile/05676751631664471797 Marta

    bardzo lubię, ja dodaję jeszcze łososia
    może warto wylączyć weryfikację obrazkową?

  • http://www.blogger.com/profile/15972457746592314199 szagon-przez-ogródek

    Już wyłączona:) Dzięki za sugestię:)